Guide: Vask tøjet rigtigt // ekstra tips

Ville du spise denne her aubergine?

IMG_7851Jeg stod forleden dag i netto og kiggede på auberginer, fordi vi skulle lave Mousaka, da en lidt ældre dame siger til mig: “Den aubergine dér ser da ikke god ud, den vil du da ikke have.” Jeg vender mig om og svarer hende: “Jo det vil jeg faktisk gerne, for selvom den ser lidt rynket ud, så er der ikke noget i vejen med den og jeg skal desuden bruge den samme dag, som jeg køber den.” Hun kigger lidt mærkeligt på mig uden at svare og jeg går så videre. Bagefter kunne jeg ikke lade være at tænke, “Ej, hvor er vi forkælede, når vi kan  rynke på næsen over en aubergine, som intet fejler”. Når man vælger varer skal man altså ikke bare tænke på at finde de flotteste og største squash i mængden for at de er gode, i stedet skal man vælge varen efter 1) hvornår man skal bruge den og 2) man skal gemme væk sit hjernevaskede-nyere-verden-instinkt om at alt skal se perfekt ud.

Fordi, denne her aubergine smager ikke dårligere af at den har lidt få rynker og knubs. Og hvis man tænker på udseendet – så tvivler jeg på at de færreste kan se det, efter den har være på panden i lidt olie og salt.

Det her gælder for meget frugt og grønt og dét, vi som forbrugere ikke tænker over eller ser, er, at hvis ingen tager det frugt og grønt på grund af skønhedsfejl, så ender det altså i skraldespanden i stedet for at blive spist og på årsbasis bliver det til mange auberginer, æbler, squash, bananer osv. Som der er brugt rigtig meget energi på at dyrke og få fragtet. Så tænk over det, når du skal handle frugt og grønt.

Hvad er forskellen på “Bedst før” og “Sidste anvendelsesdato”?

Så er der de fødevarer som har datomærkninger – og de kan være lige så misforstået som frugt og grønt.

Her differentieres der faktisk mellem 2 forskellige betegnelser og man skal derfor ikke kun kigge efter dato. Jep, jeg var heller ikke klar over det – da man meget hurtigt bare scanner datoen med øjnene og så er det dét.

De 2 ting du derfor skal til at kigge efter er om der står “Bedst før”/“Mindst holdbar til” eller “Sidste anvendelsesdato”.

Forskellen på de to er at “Bedst før” eller “Mindst holdbar til” blot er en vejledende datomærkning. Og hvis madvaren lugter og smager normalt, så sker der ingen skade ved at spise/drikke det.

Ved “Sidste anvendelsesdato” derimod skal du holde dig strengt til datoen, da der her kan være tale om at man bliver syg af maden.

Så husk..

Når du står i supermarkedet, så overvej hvornår du skal bruge varen – du behøver ikke altid at tage den mest friske mælk, hvis du skal bruge den samme dag. Derudover så husk derhjemme at selvom, der står på mælken at den er “Bedst før” onsdag for eksempel, så kan en uåbnet mælk, hvis den har været opbevaret korrekt, godt holde sig en dag mere til torsdag.

Æg kan du teste om er friske ved at lægge dem i en skål vand. Hvis de synker er de gode, hvis de flyder er de for gamle.

Tænker du over de ting, når du handler? 🙂

/Stina


follow-me-on-bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guide: Vask tøjet rigtigt // ekstra tips