Wardrobe challenge!

Sådan skader tøjproduktion

Bangladesh-master675 copy(Khaled Hasan for The New York Times)

Man kalder i dag moden for “Fast fashion” –  moden skifter hurtigere og hurtigere og vi køber mere tøj og oftere. Det betyder samtidig at der er stigende konsekvenser for miljøet og mennesker i lokalområdet for tøjproduktionen. Her får du et groft og kort brush-up på hvordan tøjproduktion skader:

Giftig produktion: Kemikalier til at dyrke fx bomuld, til at farve tøjet osv.

Forurening af vand: “Sprøjtemidlerne sviner også senere i processen, når de sammen med blege- og farvestoffer forurener spildevandet fra tekstilfabrikkerne. Kemikalierne i det forurenede vand får skadelige konsekvenser for lokalbefolkningens helbred, når det ender i deres drikkevand.”

Livsfarlige arbejdsvilkår: De fleste tøjproduktioner foregår i underudviklede lande, hvor der ikke er miljø eller bygningsstandarder som i Danmark. Som konsekvens er der mennesker der dør pga. arbejdsskader fx i følge af sammenstyrtede bygninger og sygdom pga. farlige kemikalier.

Underbetalte arbejdere: Mange arbejdere får løn under mindsteniveauet, som ikke er nok til at dække helt basale levekrav for arbejderne. Når vi køber billigt fra fx Bangladesh eller Vietnam så er vi med til at støtte de dårlige lønforhold, for så længe vi kun betaler 79,95 kr. for en top i H&M, så vil producenterne ikke anse kagen som stor nok til at skære større stykker til arbejderne. Vi støtter

Sidst men ikke mindst skader transporten for tøjet. De butikker som er værst er butikker, som Zara, der skifter kollektion konstant med meget korte tidsrum. Det betyder at der oftere er CO2 udledning på transport og som regel også at tøjet er blevet fragtet med fly, hvilket er langt det værste i forhold til transportforurening.

Nu sidder du nok tilbage og tænker: “Okay – men hvordan søren skal jeg så kunne købe tøj?”. Det er nemlig en jungle, fordi det er ikke særlig tydeligt for os forbrugere, hvilke mærker der er “gode” og “dårlige”.  Der er få tøjproducenter, der er benytter sig af at mærke tøjet “Fairtrade” eller “Organic” som pejlemærker for mere miljøvenligt tøj, ved at vælge disse mærker frem for andre kan man støtte op om at butikkerne skal gøre en større indsats for en bedre produktion. Men først og fremmest handler det altså om at begrænse sit tøjforbrug til at handle mere om at købe need-to-haves end nice-to-haves!

Læs mere om emnet her: http://taenk.dk/gode-raad/nyt-toej-saadan-skader-produktionen og se her, hvad du ellers kan gøre for at få et mere miljøvenligt tøjskab.

KH Stina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Wardrobe challenge!